HACCP pochodzi od
określenia w języku angielskim Hazard Analysis and Critical Control Points,
które tłumaczy się jako Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli. To
udokumentowany system identyfikujący
zagrożenia zdrowotne, które występują
w produkcji żywności oraz środki niezbędne do kontroli zidentyfikowanych
zagrożeń.
System został opracowany
we wczesnym okresie amerykańskiego programu kosmicznych lotów załogowych w
celu zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności dla astronautów.
Głównym twórcą była firma Pillsbury Company współpracująca z NASA i
laboratoriami armii USA w Natick. Pillsbury zastosował HACCP także do
własnych produktów żywnościowych i wprowadził ten system do przemysłu
spożywczego.
Obecnie HACCP jest
stosowany w zakładach przemysłu spożywczego o różnej wielkości na całym
świecie. Posiada międzynarodową akceptację jako system
zapewniający
uzyskiwanie bezpiecznej żywności. Zasady HACCP opisano w Codex Alimentarius
i wprowadzono jako obowiązujące. Również polskie prawodawstwo wprowadza
obowiązek wdrożenia systemu HACCP (od 1 maja 2004 roku).
System HACCP jest
uznawany za najskuteczniejsze narzędzie pozwalające
zagwarantować, że żywność nie ulegnie skażeniu lub zanieczyszczeniu i będzie
bezpieczna dla konsumenta. Umożliwia przewidywanie zagrożeń, ocenę ryzyka
oraz
pomaga wyeliminować produkty niebezpieczne i nie spełniające norm
jakościowych. HACCP jest systemem prewencyjnym.
Korzyści z wdrożenia systemu HACCP:
Spełnienie wymagań prawnych
Przygotowanie
się do coraz bardziej rygorystycznych wymagań higieniczno-sanitarnych
Redukcja
nadzoru przez władze sanitarne i stopniowe zmniejszenie częstotliwości
sprawdzania produktu końcowego
Szersze
włączenie pracowników produkcji w starania o poprawę bezpieczeństwa
żywnościowego
Jasne
udokumentowanie występowania oraz eliminacji zagrożeń bezpieczeństwa
żywności
Utrzymanie
zapisów jakości stanowiących dowód rzetelnego monitoringu Krytycznych
Punktów Kontrolnych
Partnerski
udział w systemie wczesnego ostrzegania
Obniżenie
kosztów produkcji (minimalizacja liczby braków)
Integracja
systemu HACCP z innymi systemami (ISO 9001, ISO 22000, IFS, BRC)
System zabezpieczenia
zakładów przed szkodnikami projektujemy i realizujemy wspólnie z:
Firma Wielobranżowa DDD
Grzegorz Liwerski
tel. +48 606424419
liwerski@post.pl
Chcesz dowiedzieć się więcej?
Wypełnij druk zapytania. |