 
IFS - International Food Standard
jest
skierowany do wszystkich producentów żywności,
a w szczególności
producentów marek własnych. Został opracowany przez Federację Niemieckich
Detalistów (HDE). W roku 2002 został uznany przez GFSI (Global Food Safety
Initiative). Z czasem do prac nad wdrażaniem i rozwojem standardu włączyła
się Francuska Federacja Handlu i Dystrybucji (FCD).
Obecnie funkcjonuje on w szóstej wersji i
cieszy się coraz większą
popularnością. Standard składa
się z czterech rozdziałów:
1. Protokół Auditu 2. Lista wymagań auditowych 3. Wymagania dotyczące Jednostek Akredytujących, Jednostek Certyfikujących i Auditorów 4. Wytyczne dla raportowania oraz opis portalu IFS
Wymagania określone są w sześciu obszarach:
1. Odpowiedzialność Wyższego Kierownictwa
2. System Zarządzania Jakością ( w tym HACCP)
3. Zarządzanie Zasobami
4. Proces planowania i produkcji
5.
Pomiary, Analizy, Doskonalenie
6. Obrona żywności (food defense) i inspekcje zewnętrzne
Jednostki certyfikujące przeprowadzające audity IFS powinny być akredytowane
do zgodności z normą EN 45011 z włączonym w jej zakres standardem IFS.
Certyfikat jest ważny 12 miesięcy.
Proces certyfikacji może być
przeprowadzany tylko i wyłącznie przez
akredytowanych auditorów posiadających odpowiednie imienne certyfikaty
wydane przez organizację HDE i FCD.
Korzyści z wdrożenia INTERNATIONAL FOOD STANDARD:
Spełnienie
wymogów w zakresie bezpieczeństwa i legalności produktu, we wszystkich
obszarach przedsiębiorstwa
Łatwość
interpretacji wymagań standardu (dotyczy w szczególności wymagań
technicznych)
Budowanie dobrych relacji z sieciami handlowymi (często warunek zaistnienia
w sieciach)
Ograniczenie lub wyeliminowanie auditów klientowskich
Zapewnienie ciągłego doskonalenia przez możliwość ciągłej obserwacji
wszelkich działań i korekty niezgodności
Obniżenie kosztów poprzez systematyczne działania zapobiegawcze
Zintegrowanie auditu IFS z innymi systemami to oszczędność czasu i kosztów
certyfikacji
Chcesz dowiedzieć się więcej?
Wypełnij druk zapytania. |