ISO 22000 System
Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności - Wymagania dla organizacji
uczestniczących w łańcuchu żywnościowym - wprowadza ujednolicony i globalnie
zharmonizowany standard w zakresie
bezpieczeństwa i higieny żywności,
ułatwiając jednocześnie implementację systemu HACCP oraz integrację z normą
ISO 9001.
Norma powstała przy
współudziale ekspertów z przemysłu spożywczego, Komisji Codex Alimentarius
oraz innych międzynarodowych organizacji. Norma podkreśla
konieczność komunikacji na wszystkich etapach
łańcucha żywnościowego. Punkt 5.6
Normy rozgranicza konieczność komunikacji zewnętrznej dotyczącej: dostawców
i kontrahentów, klientów, władze i służby nadzoru oraz komunikacji
wewnętrznej dotyczącej wszystkich zagadnień mających wpływ na bezpieczeństwo
żywności w firmie.
Norma wprowadza nowy termin PRP (prerequsite programme), który jest
tłumaczony jako programy
warunków wstępnych.
Podczas ustanawiania PRP należy zwrócić szczególną uwagę na:
higienę personelu
czyszczenie
i dezynfekcję
zwalczanie
szkodników
środki
przeciwdziałania zanieczyszczeniom krzyżowym
procedury
pakowania
zarządzanie
surowcami, składnikami, chemikaliami czy odpadami
Można, zatem powiedzieć,
że PRP zastępuje i integruje pojęcia takie jak GMP, GHP, GDP.
Standard zawarty w nowej
normie może podlegać certyfikacji zewnętrznej, ale może być również wdrożony
bez potwierdzania zgodności.
Korzyści z z Systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg ISO 22000:2005:
Międzynarodowa norma harmonizująca
obowiązujące wymagania dotyczące zarządzania bezpieczeństwem żywności
Pomaga
zintegrować systemy ISO 9001 i HACCP (certyfikacji poddawana jest jedna
norma)
Obejmuje
swoim zakresem wszystkie organizacje w łańcuchu żywnościowym
Usprawnia
komunikację wewnętrzną i zewnętrzną
Posiada
strukturę analogiczną do pozostałych norm dotyczących systemów zarządzania,
ułatwiając integrację systemu z systemami zarządzania jakością oraz
środowiskiem
Jest
podstawą do auditowania i certyfikacji
Zawiera
przewodnik wdrażania
Chcesz dowiedzieć się więcej?
Wypełnij druk zapytania. |