Norma EN 15593 –
„Opakowania – zarządzanie higieną przy wytwarzaniu opakowań do żywności – wymagania”
pierwsze wydanie z marca 2008.
Norma została opracowana przez Komitet Techniczny CEN/TC 261 „Opakowania” przy dużym
zaangażowaniu DIN.
Norma może stanowić przydatny poradnik dla firm branży opakowaniowej chcących budować
systemowe zapewnienie bezpieczeństwa i higieny opakowań przeznaczonych do żywności.
Jest też alternatywę do BRC IoP czy ISO 22000.
W stosunkowo łatwy sposób może być też zintegrowana z systemem zarzadzania jakością
wg ISO 9001.
Treść i budowa:
Pierwsze trzy rozdziały normy obejmują kolejno :zakres stosowania, odwołanie do norm,
terminy i definicje ( w tym terminy takie jak higiena, bezpieczeństwo, ryzyko).
Rozdziały od 4 do 8 stanowią katalog następujących wymagań :
system zarządzania higieną,
analiza zagrożeń i ocena ryzyka,
źródła zanieczyszczeń,
wymagania dla zakładu,
personel.
|