BRC/IOP Packaging and Packaging Materials to
techniczna norma i protokół dla
przedsiębiorstw produkujących i dostarczających materiały do pakowania
żywności dla detalistów markowych
produktów.
BRC jest stowarzyszeniem
handlowym reprezentującym 90% brytyjskiego handlu. W jego skład wchodzą
wielkie sieci handlowe, supermarkety, a także małe narożne sklepiki. BRC
jest bezpośrednio zaangażowane w wiele kwestii wpływających na detalistów i
konsumentów, włączając bezpieczeństwo żywności, wszystkie formy legislacji, e-commerce oraz zagadnienia związane z ochroną środowiska.
IOP to stowarzyszenie producentów opakowań, zostało założone w 1947 roku w
Wielkiej Brytanii. Jego celem jest kształcenie kadr w różnych przemysłach. IOP
dostarcza materiały dydaktyczne, organizuje kursy
i szkolenia na temat technologii w przemyśle opakowań. Akredytuje i przyznaje nagrody w różnych
dziedzinach, zarówno samodzielnie jak i z innymi organizacjami.
Związek pomiędzy BRC i IOP:
IOP dołączyło do BRC w
opracowaniu normy dla materiałów do opakowań żywności. Norma jest logicznym
rozszerzeniem już istniejącej normy BRC GLOBAL STANDARD – FOR FOOD SAFETY. Podczas
rozwoju normy pod uwagę zostały wzięte stowarzyszenia handlowe
reprezentujące sektory opakowań: papier, drewno, aluminium i stal, szkło i
plastik.
Treść i budowa:
Norma składa się z czterech sekcji :
Sekcja I : Przedkłada genezę oraz opisuje formę prezentowanej normy
Sekcja II : Opisuje wymagania standardu, które muszą być spełnione
przez firmę celem uzyskania certyfikatu
Sekcja III : Zawiera informacje na temat wyboru jednostki certyfikującej
oraz szczegółowo opisuje proces certyfikacji
Sekcja IV : Opisuje katalog standardów BRC Global, zawarte w nich
informacje oraz strony (uczestników), dla których są one dostępne
Norma rozróżnia 2 kategorie opakowań a zawarte w niej drzewko i przykłady kategorii produktów pomogą firmie określić do jakiej kategorii należą produkowane przez nią opakowania. Zawarte w sekcji II wymagania są opisane oddzielnie dla poszczególnych kategorii produktów przy zachowaniu generalnej struktury :
1. Zaangażowanie najwyższego kierownictwa i ciągłe doskonalenie
2. System zarządzania ryzykiem i zagrożeniami
3. System zarządzania jakością i bezpieczeństwem
4. Standardy dla zakładu
5. Kontrola produktu i procesu produkcyjnego
6. Personel
Korzyści z wdrożenia BRC/IOP:
Norma jest wszechstronna w zakresie dotyczącym jakości, higieny i bezpieczeństwa produktu w przemyśle opakowań.
Wyższe bezpieczeństwo produktu i niższe ryzyko odpowiedzialności za produkt
Ograniczenie auditów klientowskich i zwiększenie zaufania producentów żywności do dostawców opakowań
Możliwość ciągłej obserwacji wszelkich działań i korekty niezgodności
Ujednolicanie międzynarodowych standardów
Chcesz dowiedzieć się więcej?
Wypełnij druk zapytania. |