BRC GLOBAL STANDARD –
FOR FOOD SAFETY jest skierowany do producentów
żywności, a w szczególności producentów
marek własnych. Standard został opracowany w Wielkiej Brytanii w 1998 roku
przez British Retail Consortium. Na dzień dzisiejszy obowiązuje szóste
wydanie standardu, cieszącego się dużą
popularnością na całym świecie.
BRC GLOBAL STANDARD - FOR FOOD SAFETY obejmuje następujące obszary działania zakładu
produkcyjnego:
1.
Zaangażowanie najwyższego kierownictwa
2.
Plan bezpieczeństwa żywności - HACCP
3.
System zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
4.
Standardy obowiązujące w zakładzie
5.
Kontrola produktu
6.
Kontrola procesu
7.
Personel
Przedsiębiorstwo powinno posiadać oryginał standardu (wymóg 1.1.7).
Standard jest dostępny do zakupienia w polskiej wersji językowej -
www.brcglobalstandards.com.
Audit może być przeprowadzony w następujących opcjach:
- audit zapowiedziany
- audit w pełni niezapowiedziany
- dwuczęściowy audit niezapowiedziany (część 1 - niezapowiedziany audit dobrych praktyk produkcyjnych.
Część 2 – zapowiedziany audit systemów i dokumentacji)
Opcję wybiera przedsiębiorstwo w porozumieniu z jednostką certyfikującą.
Okres ważności
certyfikatu BRC Global Standard – Food uzależniony jest od liczby i rodzaju
niezgodności zidentyfikowanych podczas auditu i
wynosi 6 lub 12 miesięcy.
Korzyści z wdrożenia BRC Global Standard - Food:
Spełnienie wymogów w zakresie
bezpieczeństwa i legalności produktu we wszystkich obszarach
przedsiębiorstwa
Eliminacja
zbyt dużej liczby auditów w zakładach spożywczych
Audit
certyfikujący BRC zawiera również potwierdzenie, że w zakładzie został
wdrożony i jest utrzymywany system HACCP oraz system zarządzania jakością
Otwarcie drogi do współpracy z sieciami handlowymi lub ugruntowanie
(wzmocnienie) tej współpracy
Zapewnienie
doskonalenia przez możliwość ciągłej obserwacji wszelkich działań i korekty
niezgodności
Obniżenie
kosztów poprzez systematyczne działania zapobiegawcze
Inne standardy BRC:
BRC/IOP Packaging and Packaging Materials
- IOP
dołączyło do BRC w opracowaniu normy dla materiałów do opakowań żywności.
Norma jest logicznym rozszerzeniem już istniejącej normy BRC GLOBAL STANDARD – FOR FOOD SAFETY.
Podczas rozwoju normy pod uwagę zostały wzięte stowarzyszenia
handlowe reprezentujące sektory opakowań: papier, drewno, aluminium i stal,
szkło i plastik.
BRC Global Standard – Storage and Distribution
- dedykowany firmom zajmującym się magazynowaniem i transportem żywności, opakowań i innych dóbr konsumpcyjnych.
Element łańcucha pomiędzy producentem a sprzedawcą.
BRC Global Standard –
Consumer Products skierowany jest do producentów artykułów typu „non-food”
(np. producentów kosmetyków, tekstyliów, szkła, zabawek, AGD, RTV itp.).
Standard został opracowany przez British Retail Consortium (BRC) w sierpniu
2003 roku.
BRC/FDF* Standard – Non-GM Food dotyczący produkcji żywności i jej składników wolnych od organizmów
genetycznie modyfikowanych.
*FDF – Food and Drink Federation
Ponadto BRC jest wydawcą pomocniczych przewodników dla dobrych praktyk dotyczących:
- reklamacji,
- detekcji ciał obcych,
- auditów wewnętrznych,
- zabezpieczenia przed szkodnikami,
- identyfikowalności,
- przywołania (zwrotu) produktów z rynku
Chcesz dowiedzieć się więcej?
Wypełnij druk zapytania. |